loader image

Montaj și instalare kit detecție gaze naturale

Până acum câțiva ani montarea detectoarelor de gaz a fost opțională, însă de la 1 ianuarie 2016, potrivit Ordinului nr. 179/2015 instalarea detectoarelor de gaz este obligatorie. Detectorul de gaz este un dispozitiv prevăzut cu o serie de senzori care permit detectarea scăpărilor de gaze toxice în locuințe. În momentul în care senzorii detectorului se activează, sursa de gaz va fi oprită pentru a reduce riscurile de intoxicare pentru locatari sau de acumulare în incintă.

Există mai multe tipuri de detectoare de gaz, cele clasice care detectează doar scurgerile de gaz, dar nu și ale altor noxe rezultate din ardere, și detectoare de gaz și monoxid de carbon. De asemenea, aceste detectoare funcționează diferit și pot fi diferențiate după modul în care funcționează. Așadar, ele pot detectoare electrochimice, detectoare cu ultrasunete sau infraroșu.

Detectoarele electrochimice permit gazelor să se difuzeze către o membrană poroasă și prin aceasta la un electrod unde gazele sunt oxidate sau reduse chimic. Dispozitivele care detectează gazele cu ajutorul ultrasunetelor, folosesc senzori acustici pentru a detecta schimbări în zgomotul de fundal al mediului în care au fost montate. Detectoarele de gaz ultrasonice produc o alarmă atunci când se petrece o emanație puternică de gaze, dar nu pot măsura și concentrația lor în aer. Detectorul de gaz cu infraroșu funcționează prin utilizarea radiațiilor care trec printr-o cantitate detectată de gaz și permite măsurarea concentrației de gaz în aer.

De ce este importantă montarea unui detector de gaz în locuință sau incintă? Detectorul de gaz este foarte important pentru siguranța locatarilor, fie că aceștia locuiesc la casă și există o cameră tehnică pentru centrală, fie că locuiesc la apartament și au centrală, aragaz, cuptor etc. Emanațiile de gaze pot pune în pericol viața locatarilor prin intoxicări, dar și structura imobilului fiindcă acumularea de gaze poate duce la explozie.

Montarea detectorului de gaz este obligatorie în anumite condiții, așa cum am menționat anterior. Este obligatorie în spațiile dotate cu aparate consumatoare de combustibili gazoși (aragaz sau centrală de apartament) și care sunt închise cu geamuri mai groase de 4 mm, de tip securizat sau termopan. Cu toate acestea, și proprietarii de case care au o cameră tehnică pentru centrală și care este bine ventilată, ar trebui, deși nu există obligativitate în acest sens, să ia în calcul montarea unui detector de gaz pentru un plus de siguranță. Detectoarele de gaz sunt acompaniate de o electrovalvă sau electroventil care sunt montate pe conducta de alimentare și care întrerupe alimentarea în momentul în care primește un impuls de la detectorul de gaz.

Dispozitivul de detectare a gazelor toxice este întotdeauna instalat de o firmă specializată, autorizată ANRE. El trebuie să fie amplasat la 30 de centimetri mai jos de tavan și la un metru și jumătate distanță de aparatul alimentat cu gaz și trebuie racordat la o sursă de electricitate. Alegerea detectorului de gaz trebuie făcută după criteriile prevăzute în legislația curentă, și anume acesta trebuie să detecteze o concentrație de metan de minimum 2% în aer.

Specialiștii ANRE recomandă montarea detectoarelor de gaz pentru funcționarea în parametri a instalațiilor de gaz și pentru evitarea accidentelor. Se poate opta pentru un detector de gaz portabil sau detector însoțit de electrovalvă. Cele mai folosite sunt însă detectoarele care vin însoțite cu electrovalvă. În România, se utilizează foarte mult cel fixat pe perete, în momentul în care sunt depistate emanații de gaze, electrovalva va întrerupe alimentarea aparatului cu gaz.

Potrivit legii, verificările și reviziile periodice sunt obligatorii și trebuie realizate, de asemenea, de firme specializate și autorizate ANRE cu aparatura necesară. Verificarea se face la interval de doi ani, iar solicitarea pentru verificare va fi realizată de către proprietar.

Testarea unui detector de gaz se mai poate face apăsând butonul Test/Reset în timpul funcționării, dacă dispozitivul este prevăzut cu această opțiune. LED-urile detectorului vor pâlpâi alternativ, va porni alarma, iar electrovalva va opri alimentarea. După ce finalizați testul veți elibera butonul și veți rearma manual electrovalva. Important de reținut așadar, că efectuarea unui astfel de test va întrerupe gazul pe toată coloana, deci la toți locatarii branșați la acea coloană de gaze.

Aceste dispozitive sunt crucial de importante într-o locuință în care există aparate consumatoare de gaze. Începând cu 2016 proprietarii de apartamente sunt obligați să își instaleze un asemenea dispozitiv pentru detectarea gazelor, însă și proprietarii de case care se alimentează de la conducte individuale de gaz au obligativitate de a monta un detector de gaz pentru siguranță, fiind necesar să se supună acelorași măsuri ca și celor care locuiesc în blocuri de apartamente.

Solicită cotație de preț

Discută telefonic cu un consultant:

+4 0786 739 662

Calea Griviței nr. 347, sector 1, București

Program: Luni – Vineri, 8.00 – 16.00

office@2cinstal.ro

Alte informații

Termeni și condiții

Politica de confidențialitate


Temporar această secțiune este în construcție. Mulțumim pentru interes și vă invităm să reveniți!

Copyright © 2023 | 2C INSTAL GAZ BUSINESS SRL