loader image

Acte necesare pentru realizarea unui proiect de gaze naturale

Efectuarea unor modificări la instalația de gaze naturale sau construirea uneia noi pentru locuința dvs. aduce cu sine respectarea unor formalități, constituirea unui dosar, obținerea unor aprobări etc. Deoarece nu este un lucru ușor, pentru a facilita acest proces și pentru a salva puțin din timpul prețios, vă oferim câteva sfaturi împreună cu actele necesare pentru realizarea unui proiect de gaze naturale.

În Ordinul 82/2017, ANRE reglementează etapele și condițiile care trebuie întrunite pentru racordarea la rețeaua de gaze:

  • depunerea de către solicitant a unei cereri de racordare la Sistemul de Distribuție; 
  • stabilirea soluției tehnice de alimentare cu gaze naturale a locului de consum; 
  • emiterea avizului tehnic de racordare sau a refuzului de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale; 
  • încheierea contractului de racordare cu operatorul sistemului de distribuție; 
  • achitarea tarifului de racordare către operatorul sistemului de distribuție; 
  • proiectarea instalației de racordare la sistemul de distribuție; 
  • verificarea proiectelor tehnice de către operatorul sistemului de distribuție, prin intermediul verificatorilor atestați ANRE executarea instalației de racordare la sistemul de distribuție; 
  • recepția tehnică și punerea în funcțiune a instalației de racordare la sistemul de distribuție de către operatorul sistemului de distribuție.

Acte necesare proiect instalații gaze naturale

Cererea de racordare trebuie acompaniată de mai multe documente:

  • Copie după actul de identitate sau certificatul de înmatriculare/actul de constituire a Asociației, după caz; 
  • Acte necesare pentru construirea unei instalații de gaze: 
  1. copie după actul de proprietate/închiriere/comodat aferent locului de consum, acordul coproprietarilor sau al proprietarilor şi copii după actele de identitate ale acestora, însoțite de planurile cadastrale ale imobilului; 
  2. autorizația de construcție a imobilului, pentru cazul unei construcții nefinalizate încă; 
  3. acordul Asociaţiei de Proprietari pentru modificarea spațiilor comune sau acordul proprietarilor imobilului respectiv în lipsa unei asociații de proprietari; 
  4. acordul proprietarului conductei și acordul solicitantului de acces privind despăgubirea proprietarului; 
  5. planul de încadrare în zonă; 
  6. planul de situație la scara 1:500 din documentația cadastrală a proprietății, în sistem de coordonate Stereo 1970 și planul de situație la scara 1:2000; 
  7. planul anexă la autorizația de construcție și Planul Urbanistic Zonal, în situația în care solicitantul de racord este dezvoltator imobiliar; 
  8. contractul de mandat cu solicitantul. 
  • Aviz tehnic de racordare la sistemul de transport al gazelor naturale.

Acte necesare modificare instalație gaze? În cazul în care doriți să aduceți modificări asupra instalației deja existente, actele necesare nu sunt diferite. Este necesar ca în cererea de racordare să menționați ce tip de lucrare doriți: modificarea instalației, instalație de utilizare nouă, separare dintr-una existentă, suplimentarea debitului instalației.

Mai multe detalii despre proiectarea și execuția unei instalații de gaz puteți descoperi în acest articol.

Răspunsul distribuitorului de gaze

După ce depuneți întreaga documentație, în decurs de 30 de zile calendaristice distribuitorul de gaze vă va oferi un răspuns la cererea de racordare. De asemenea, trebuie să aveți în vedere că, în cazul în care nu ați depus documentația completă, distribuitorul trebuie să vă comunice în maximum 30 de zile ce acte mai aveți de adus, iar dvs. aveți obligaţia să completați documentaţia în maximum 30 de zile din momentul în care v-a fost semnalată lipsa unor acte.

În cazul în care veți primi un răspuns pozitiv la cerere, distribuitorul va emite un acord tehnic de racordare (ATR) cu tot cu soluţia tehnică propusă, care va include şi costurile necesare racordării.

acte necesare proiect instalatii gaze naturale

Dacă veți primi un răspuns negativ, acesta trebuie argumentat şi trebuie să conţină şi soluțiile tehnice pe care distribuitorul trebuie să le găsească pentru a vă putea racorda ulterior la reţeaua de gaze.

Din momentul emiterii ATR, în termen de 30 de zile, se va încheia contractul de racordare la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale între cele două părți, distribuitor și consumator. În cinci zile de la semnarea acestui contractului, va fi nevoie de achitarea tarifului de racordare. Racordarea propriu-zisă şi punerea în funcţiune a instalaţiei au loc în termen de maximum 30 de zile începând cu momentul obţinerii autorizaţiei de construire a instalaţiei, de la autorităţile locale. Regulamentul ANRE nu menționează vreun interval în care se eliberează această autorizaţie, dar de regulă distribuitorul depune la primărie documentația tehnică necesară în termen de 60 de zile de la încheierea contractului de racordare pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Realizarea unui proiect de instalații de gaze naturale poate părea un proces complex, însă cu ajutorul specialiștilor de la 2C INSTAL, acesta devine mult mai simplu și mai eficient. Echipa noastră vă stă la dispoziție cu toate informațiile și asistența necesare pentru a vă ghida pas cu pas prin toate etapele, de la pregătirea documentației până la finalizarea lucrărilor. Nu lăsați formalitățile să vă descurajeze! Contactați cu încredere 2C INSTAL la numărul +4 0786 739 662 și începeți astăzi drumul către realizarea proiectului dumneavoastră de gaze naturale. Vă așteptăm cu soluții personalizate și servicii de înaltă calitate!

Citește și: Aspecte legislative privind revizia periodică a instalațiilor de gaze

Calea Griviței nr. 347, sector 1, București

Program: Luni - Vineri, 8.00 - 16.00

office@2cinstal.ro

Alte informații

Termeni și condiții

Politica de confidențialitate


Temporar această secțiune este în construcție. Mulțumim pentru interes și vă invităm să reveniți!

Copyright © 2024 | 2C INSTAL GAZ BUSINESS SRL